Strafrecht

In mijn jeugd wilde ik bij de politie werken en was ik gefascineerd door gevangenissen. Tijdens mijn studententijd bezocht ik iedere maand met medestudenten gevangenen in Veenhuizen. Het strafrecht vind ik nog steeds veruit het meest interessante rechtsgebied.

Twee studies

Eerst heb ik Psychologie gestudeerd en na het volgen van het bijvak Criminologie, besloot ik ook Rechten te gaan studeren. Dat ik in zowel Psychologie als Rechten ben afgestudeerd, komt me nu goed van pas, zowel bij de strafzaken als bij de zogenoemde Wvggz-zaken (waarbij cliënten te maken krijgen met een gedwongen opname in de psychiatrie).

Bloedfanatiek

Vroeger was ik bloedfanatiek met spelletjes. Dat competitieve heb ik nog steeds in me. Ook als advocaat wil ik graag winnen. Een vrijspraak is natuurlijk winnen, maar ook als dat er niet in zit, kan een minimale straf mij een gevoel van winnen geven.

Heldere analyse

Ik heb cliënten in grote zaken verdedigd, onder meer moordzaken en omvangrijke fraudezaken. Maar ik kan ook veel voldoening halen uit kleinere zaken. In bijna elke zaak zit wel een verweer. Ik vind het een fijn moment om voor het eerst een dossier te lezen en te kijken welke verweren erin zitten en de strategie te bepalen. Ik kan goed analyseren en kan snel de kern van een zaak uit het dossier halen.

Betrokken

Ik probeer altijd goed bereikbaar te zijn voor cliënten, ook buiten kantoortijd als het moet. De piketfase zie ik als een belangrijke fase, waarbij goed advies doorslaggevend kan zijn voor de rest van de procedure. In deze fase voelen cliënten zich vaak kwetsbaar en hebben ze behoefte aan duidelijkheid wat er gaat gebeuren. Ik wil cliënten hierin ondersteunen. In het algemeen voel ik me snel betrokken bij een cliënt en merk vaak dat een cliënt voelt dat ik meeleef.

Lidmaatschappen

Ik ben advocaat sinds 2005. Ik ben als advocaat ingeschreven bij de Nederlandse Orde van Advocaten.

De Orde van Advocaten verplicht iedere advocaat ieder jaar tien opleidingspunten te halen op ieder geregistreerd rechtsgebied.

Mijn rechtsgebieden zijn: strafrecht, jeugdstrafrecht en psychiatrisch patientenrecht.

Op het gebied van het strafrecht en het jeugdrecht heb ik Specialisatieopleidingen gevolgd.

Ik ben lid van de Nederlandse Vereniging van Strafrechtadvocaten (VNSA), de Vereniging van Nederlandse Jeugdrecht Advocaten (VNJA) en de Vereniging van Psychiatrisch Patientenrecht Advocaten Nederland (vPAN).

 

Zaken van Lidewij Wachters